Wednesday, December 17, 2008

Kalau silap, betulkan

Sebagai calon Timbalan Presiden UMNO dan bakal Timbalan Perdana Menteri Malaysia sewajarnya tidak melakukan kesilapan yang tidak sepatutnya. Kenyataan beliau, 'Saya menjadi Presiden World Assembly Youth atau Presiden Perhimpunan Belia Sedunia (Way) sejak 1993 hingga sekarang. Pertubuhan yang diasaskan bersama mendiang Nelson Mandela, John F Kennedy, Martin Luther King dan Allahyarham Tun Abdul Razak ini dianggotai 130 negara'.Sebagai seorang pemimpin besar dalam UMNO (naib presiden), Ketua Menteri dan Pengerusi Belia 4B Kebangsaan, tidak wajar melakukan kesilapan sedemikian. Sama ada beliau terlupa atau sememangnya tidak tahu bukan masalahnya.

Dalam keadaan beliau ingin menawarkan diri bertanding jawatan yang lebih tinggi daripada jawatan sekarang, tentulah orang akan menilai pengalaman, pengetahuan, tutur bicara, pemikiran, wawasan dan perkara-perkara yang sewaktu dengannya dalam membuat penilaian kepada seseorang pemimpin. Kemungkinan rakyat terbanyak boleh memaafkan kesilapan beliau mengatakan Nelson Mandela telah meninggal dunia kerana sebagai Ketua Menteri yang sibuk kemungkinan terlupa atau terkeliru tetap ada.

Selepas mendengar berita dalam Buletin TV3, malam tadi (17 Dis.2008) yang mengatakan bahawa sudah 3 kali kepala babi digantung di tempat awam di Melaka, saya merasakan perkara ini lebih parah daripada kesilapan mengatakan Nelson Mandela telah meninggal dunia. Sudah tiga kali, bukan dua kali tetapi kemungkinan masuk kali keempat selepas dijumpai di Pantai Klebang dan rumah penduduk tidak termasuk yang baru berlaku semalam.

Saya dapat menyelami hati dan perasaan, marah dan terhinanya, tenang dan sabarnya penduduk tempatan yang terlibat. Saya angkat topi kepada penduduk-penduduk di situ yang masih tidak membelakangkan undang-undang malah masih menyerahkan perkara ini kepada pihak polis untuk mengambil tindakan.

Situasi ini nampak sukar diselesaikan khususnya oleh Ketua Menteri. Penduduk-penduduk yang telah 20 tahun hidup dalam keadaan pencemaran air, bau dan sebagainya merasakan sudah tiba masanya pusat penternakan babi berhampiran dipindahkan. Industri perlancongan di Pantai Klebang atau Pengkalan Balak dan pantai-pantai berhampiran sudah tidak berdaya maju akibat pencemaran.

Di satu pihak lagi, yang dikatakan rapat dengan Ketua Menteri mendesak agar perniagaan mereka yang telah bertapak 20 tahun yang lalu tidak diganggu gugat. Sama ada mempunyai lesen atau tidak dan sama ada menganggu alam sekitar atau tidak bukan perkara yang boleh didedahkan. Dakwaan mengatakan ada 'tangan-tangan hitam' yang campur tangan, kemungkinan ada.

Saya mencadangkan kepada penduduk-penduduk supaya membuat laporan kepada BPR jika ada individu-individu atau agensi-agensi kerajaan yang sudah 'termakan umpan' penternak-penternak babi ini sehingga mereka ini tidak boleh diusik apa tah lagi diambil tindakan undang-undang jika benar penternakan babi di situ dijalankan secara haram.

Apatah lagi Rang Undang-Undang Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2008 diluluskan semalam dan akan dikuatkuasa pada awal tahun 2009. Ini lah masa terbaik untuk mereka yang telah merasa terhina tetapi masih bertindak dengan waras untuk melakukan sesuatu berlandaskan undang-undang. Saya berpendapat rakyat Melaka sangat berperibadi mulia sehingga sampai ke tahap sekarang masih lagi dapat bertahan walaupun di kalangan mereka tidak semua yang berserban dan berjubah.

Cabaran yang lebih besar kepada YAB Ketua Menteri ialah membersihkan namanya yang kononnya dikaitkan dengan politik wang dalam pencalonan jawatan Timbalan Presiden UMNO Mac 2009. Kemungkinan juga semasa berkempen sekarang pun, politik wang masih digunakan untuk meraih undi dan sokongan.

Semua orang tahu, pencalonan YAB dan YB Tan Sri Mohamad b Mohamad Taib melonjak-lonjak pada minggu-minggu terakhir musim mesyuarat bahagian-bahagian UMNO di seluruh negara. Sedangkan Tan Sri Muhyiddin Yassin sudahpun melepasi dengan selesa. Pelik bin ajaib juga perkara ini tidak pula berlaku pada jawatan Presiden. Adakah benar-benar ahli UMNO mahu jawatan Timbalan Presiden ini dipertandingkan atau memang sudah ada 'sampul surat' dilantai perwakilan cawangan-cawangan.
Keadaan ini lebih mencurigakan lagi setelah YAB tidak memberikan respon yang bersungguh-sungguh seperti yang dilaporkan dalam http://politica-net.blogspot.com/.

Kita tidak berniat untuk memburuk-burukkan pemimpin tetapi banyak perkara yang tidak dapat diselesai. Penternak-penternak babi haram ini bukan saja mengingkari arahan polis tetapi membelakangkan arahan kerajaan negeri. Sebanyak 400 aduan politik wang dilaporkan kepada BPR tetapi BPR tidak dapat menjalankan siasatan. Jika benar dakwaan ini maka Rang Undang-Undang Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2008 diluluskan semalam sudah boleh 'meninggalkan bekas' pada awal 2009.

Amir Hamzah
Batu Pahat

No comments: