Monday, January 31, 2011

Pengundi Melayu Lebih Setia di Tenang


3 peti undi kawasan majoriti pengundi Cina di DUN Tenang.

Keputusan PRU ke 12 2008
1. Bandar Labis Timur : PAS 740, BN 669 Majoriti PAS 71
2. Bandar Labis Tengah : PAS 1013 BN 504 Majoriti PAS 509
3. Labis : PAS 421 BN 411 Majoriti PAS 10

Keputusan PRK Tenang 2011
1. Bandar Labis Timur : PAS 632, BN 669 Majoriti BN 47
2. Bandar Labis Tengah : PAS 851, BN 365 Majoriti PAS 486
3. Labis : PAS 337, BN 380 Majoriti BN 43

Keputusan penuh
BN : 6699
PAS : 2992
Majoriti: 3707
Jumlah pengundi : 14 753
Peratus mengundi : 67% = 9 885 pengundi
Peratus tidak mengundi : 33% = 4 868 pengundi

1. Berdasarkan peratus keluar mengundi hanya 67% disebabkan hujan berpanjangan dan banjir di kebanyakan tempat di DUN Tenang tidak banyak perubahan ketara dengan keputusan PRU ke 12 lalu khususnya daripada pengundi Cina.

2. Walaupun BN menawan semula dua kawasan majoriti Cina daripada 3 kawasan yang sebelum ini tewas kepada PAS, bukanlah sesuatu yang boleh diambil kesimpulan bahawa pengundi Cina sudah kembali kepada BN. Ianya masih ditakuk lama.

3. Dakwaan MCA bahawa pengundi Cina sudah mula menerima kembali BN tidak boleh diterima. MCA tidak boleh lagi membuat tuntutan kononnya untuk bersaing dengan DAP kerana selepas ini tuntutan seperti itu sudah agak janggal. MCA tidak banyak membantu melainkan skuad 1 Malaysia yang 100% daripadanya adalah orang Cina yang kelihatan bergerak aktif menemui pengundi Cina tanpa membawa imej MCA.

4. Sesetengahnya tidak mahu berjumpa dengan wakil BN jika membawa bersama MCA tetapi mereka lebih senang berinteraksi dengan skuad 1 Malaysia yang tidak diketahui daripada mana datangnya mereka ini. Sama ada daripada pusat atau negeri. Ini membuktikan penolakan terhadap MCA dan Chua Soi Lek. Sebab itu, MCA tidak dapat bergerak dan tiada ceramah berbanding dengan program DAP saban malam dan mendapat sambutan hangat.

5. Walaupun begitu, keputusan ini tidak berbaloi berbanding dengan apa yang pengundi Cina dapat.

6. MCA turut menguris hati orang Melayu dan Islam apabila CSL mempertikaikan isu salam calon PAS. Walaupun berlainan ideologi tetapi dari segi hukum dalam Islam ianya tiada kompromi. PERKASA membidas keras kenyataan CSL berdasarkan isu salam tersebut.

7. MCA turut menghalang Ibrahim Ali untuk berucap di hadapan pengundi Melayu di Kampung Sawah Baru pada malam 28 Jan.2011 dengan alasan pengundi Cina sedia ada akan berpatah balik ke PAS jika Ibrahim Ali meneruskan ucapannya. Dijangkakan Ibrahim akan berucap bersama-sama YB Datuk Dr Awang Adek Husin, Timbalan Menteri Kewangan bertajuk Pembohongan Pelan 100 Hari Pakatan Pembangkang.Tindakan mengugut MCA ini menimbulkan rasa meluat orang Melayu.

8. Pada hal kehadiran Ibrahim Ali hanyalah sebagai ahli Parlimen Bebas Pasir Mas bukannya atas nama Presiden PERKASA yang dibenci oleh MCA itu. Tanpa ucapan Ibrahim Ali pun, adakah undi pengundi Cina meningkat dengan ketara?

9. Jelas menunjukkan bahawa sokongan pengundi Melayu terutama di kampung tradisional dan FELDA sangat memberangsangkan. Mereka lebih setia, lebih bertanggung jawab dan lebih berhak untuk dibela selepas ini berdasarkan kekurangan-kekurangan dan masalah-masalah tertunggak yang mereka hadapi.

10. Masalah banjir dengan sistem pengairan di kawasan-kawasan seperti Kg.Paya Merah, Tenang, Tenang Station, Felda Tenang, Chempelak dan Chempelak Barat perlu diambil perhatian. Isu-isu sosial dan keruntuhan akhlak terutama remaja FELDA tidak boleh lagi dilepas tangan tetapi perlu ada gerakerja membantu mereka.

11. Tidak ketinggalan isu-isu tanah dan penempatan generasi ke dua FELDA perlu diambil perhatian serius. Isu-isu yang dibawa oleh Mazlan Aliman perlu dikenalpasti dan diselesaikan oleh YB Azhar Ibrahim sebelum PRU ke 13. Sekurang-kurangnya rintihan mereka didengari dahulu sebelum tindakan susulan diambil.

12. Kemudahan-kemudahan masyarakat dan pendidikan yang masih kurang di kampung-kampung tradisional dan FELDA perlu diambil perhatian setelah diabaikan oleh wakil rakyat sebelum ini. Faktur calon yang merupakan anak tempatan dan anak kepada bekas wakil Rakyat DUN Tenang amat disenangi oleh orang Melayu, Cina dan India. Kebaikan dan keperihatinan ayahanda YB Azhar Ibrahim masih menjadi sebutan dan ingatan daripada pengundi-pengundi.

13. Jangan musnahkan harapan mereka kerana bagi mereka YB Azhar Ibrahim mampu meneruskan dan mencontohi perkhidmatan ayahanda mereka dalam memberi jasa dan sumbangan kepada rakyat Tenang.

14. Tahniah kepada YB Azhar Ibrahim dan selamat berkhidmat.

Amir Hamzah
Batu Pahat.

2 comments:

UMNO PARTI PENJARA said...

Melayu sejati..Tektik kotor - Beruk-beruk tua nak mampus Sinar Harian mahu membungkus masa depan generasi baru..
http://blog1malaysia.blogspot.com/

zedmagel said...

Tahniah Tok Ai, menang. Dilihat undi semua kaum semakin meningkat kepada BN. Terutamanya India dan Melayu, begitu juga kaum Cina, semakin yakin dengan kerajaan yang sedia ada...