Friday, June 12, 2009

Erti Sebuah Pengorbanan!


Dilihat dari usia beliau sudah tidak muda lagi, usia yang sudah senja bahkan sudah mendekati malam. Masa Pak Suyatno, 58 tahun ke sehariannya diisi dengan merawat isterinya yang sakit. isterinya juga sudah tua. Mereka berkahwin sudah lebih 32 tahun

Mereka dikurniakan 4 orang anak .... disinilah awal cubaan menerpa, setelah isterinya melahirkan anak ke empat ..... tiba-tiba kakinya lumpuh dan tidak boleh digerakkan. Hal itu terjadi selama dua tahun.

Menginjak tahun ke tiga seluruh tubuhnya menjadi lemah bahkan terasa tidak bertulang lidahnyapun sudah tidak mampu digerakkan lagi.

Setiap hari pak suyatno memandikan, membersihkan kotoran, menyuapkan, dan mengangkat isterinya ke atas tempat tidur. Sebelum berangkat ke tempat kerja dia meletakkan isterinya di hadapan TV supaya isterinya tidak berasa kesunyian.

Walau isterinya tidak dapat bercakap, tapi dia selalu melihat isterinya tersenyum, dan pak suyatno masih berasa beruntung kerana tempat kerjanya tidak begitu jauh dari rumahnya, sehingga siang hari dia boleh pulang ke rumah untuk menyuapi isterinya makan. Petangnya dia pulang memandikan isterinya, mengganti pakaian, dan selepas maghrib dia temankan isterinya menonton tv sambil bercerita apa sahaja yang dia alami seharian.

Walaupun isterinya hanya mampu memandang (tidak mampu memberikan respons), pak suyatno sudah cukup senang bahkan dia selalu menggoda dan bergurau dengan isterinya setiap kali menjelang tidur.

Rutin ini dilakukan pak suyatno lebih kurang 25 tahun. Dengan sabar dia merawat isterinya bahkan sambil membesarkan ke empat buah hati mereka, sekarang anak-anak mereka sudah dewasa tinggal si bungsu yang masih kuliah.

Pada suatu hari ke empat anak suyatno berkumpul di rumah orang tua mereka sambil menjenguk ibunya. Kerana setelah menikah mereka tinggal dengan keluarga masing-masing.

Dan pak suyatno tetap merawat ibu kepada anak-anaknya, dan yang dia inginkan hanya satu: semua anaknya berjaya.

Dengan kalimat yang cukup hati2 anak yang sulung berkata : "Pak kami ingin sekali merawat ibu ... Semenjak kami kecil kami melihat bapak merawat ibu dan tidak ada sedikit pun keluhan keluar dari bibir bapak, bahkan bapak tidak izinkan kami menjaga ibu."

Dengan air mata berlinang anak itu melanjutkan kata-katanya .....

"Sudah yang kali keempat kami mengizinkan bapak menikah lagi, kami rasa ibupun akan mengizinkannya. Bila papak akan menikmati masa tua bapak dengan berkorban seperti ini ... kami sudah tidak sampai hati melihat bapak begini... kami berjanji akan merawat ibu dengan sebaik-baiknya secara bergantian," ujar anaknya yang sulung merayu.

Pak Suyatno menjawab hal yang sama sekali tidak diduga oleh anak-anaknya.

"Anak-anakku. .... jikalau hidup di dunia ini hanya untuk nafsu.... mungkin bapak akan berkahwin lagi.... tapi ketahuilah dengan adanya ibu kalian di sampingku... . itu sudah lebih dari cukup. Dia telah melahirkan kalian..." Sejenak kerongkongannya tersekat... "Kalian yang selalu kurindukan hadir di dunia ini dengan penuh cinta yang tidak dapat dinilai dengan apapun. Cuba kalian tanya ibumu apakah dia menginginkan keadaannya seperti Ini ?

Kalian menginginkan bapak bahagia .... Apakah batin bapak dapat bahagia meninggalkan ibumu dalam keadaannya seperti sekarang ?

Kalian menginginkan bapak yang masih diberi Allah kesihatan yang baik dirawat oleh orang lain ....... bagaimana dengan ibumu yg masih sakit ?

Sejenak meledaklah tangis anak-anak pak Suyatno... Merekapun melihat butiran-butiran kecil jatuh di pelupuk mata ibunya... Dengan pilu ditatapnya mata suami yang sangat dicintainya itu...

Sampailah akhirnya pak Suyatno diundang oleh salah satu stesen TV swasta untuk menjadi panel jemputan acara Bimbingan Rohani Selepas subuh dan juru acara pun mengajukan pertanyaan kepada pak suyatno...

Kenapa bapak mampu bertahan selama 25 tahun merawat Isteri yang sudah tidak mampu berbuat apa-apa?

Ketika itu pak Suyatno pun menangis.... tamu yang hadir di studio yang kebanyakan kaum ibu pun tidak mampu menahan rasa terharu...

Disitulah pak suyatno bercerita... Jika manusia didunia ini mengagungkan sebuah cinta tapi dia tidak mencintai kerana Allah maka semuanya akan luntur...

Saya memilih isteri saya menjadi pendamping hidup saya .... Sewaktu dia sihat diapun dengan sabar merawat saya... Mencintai saya dengan sepenuh hati zahir dan batinnya bukan dengan mata kepala semata-mata. .. dan dia memberi saya 4 orang anak yang lucu dan baik-baik...

Sekarang dia sakit berkorban untuk saya kerana Allah... Dan itu merupakan ujian bagi saya.

Sihat pun belum tentu saya mencari penggantinya. .. apalagi dia sakit ... Setiap malam saya bersujud dan menangis dan saya mengadu kepada Allah di atas sajadah supaya meringankan penderitaan isteri saya.

Dan saya yakin hanya kepada Allah tempat saya mengadukan rahsia dan segala kesukaran saya...kerana DIA maha Mendengar... .

Kisah yang wajar kita teladani... bukan sahaja kepada para suami tetapi juga kepada sesiapa jua yang ingin melakukan pengorbanan ke arah kebaikkan.

Pengorbanan untuk melepaskan kuasa, pengorbanan untuk meletakkan jawatan, pengorbanan untuk melepaskan kemewahan hidup di dunia semata-mata untuk kepentingan yang lebih besar iaitu agama, bangsa dan negara tercinta.

Air mata kita akan bergenangan di kelopak mata apabila kita membaca kisah-kisah masyarakat seperti pengorbanan seorang suami tetapi amat jarang kita hendak menitiskan air mata mengenangkan perjuangan para nabi-nabi dan pejuang-pejuang Islam yang berjuang menegakkan Islam sehingga sampai kepada kita menikmati lelehan nikmat nur Islam itu.

Apatah lagi, tidak tersentap langsung rasa pilu kita mengenangkan pejuang-pejuang bangsa kita sama ada yang berjuang menentang penjajahan, menentang komunis dan perjuangan menuntut kemerdekaan. Mereka itu telah bermati-matian menebang hutan dan membuat lorong untuk kita senang berjalan pada hari ini. Baik pengorbanan sang suami atau pemimpin kecil dan besar, pejuang kerdil dan pejuang ternama, mereka itu adalah umpama lilin membakar diri untuk menerangi diri sendiri dan orang lain.

Terima kasih Teja daripada blog cinta-dan-airmata.blogspot.com atas coretan "Cerita Seorang Suami'.
Semoga cerita yang shahdu itu akan membangkitkan semangat perngorbanan kita untuk bersatu.

Amir Hamzah
Batu Pahat
www.amirhamzah64-segalanyamungkin.blogspot.com

6 comments:

Anonymous said...

ZAID PENDERHAKA AJE YANG TAK PERNAH BERTERIMAKASEH. MENIKAM MELAYU DARI BELAKANG. GERAM PG LIHATNYA MASUK PKR. TAPI BAGUS JUGA.. ADA PUN BUAT MENYAMPAH KITA SEMUA MELIHAT MUKA PENDERHAKA INI. PAK LAH JE YANG SUKA. PATUTNYA PAK LAH JUGA MASUK PKR.

amirhamzah64/ 64أمير حمزه said...

salam bro,

Biarlah bro. Tak rugi apa pun.

Geng Samudera said...

Salam Pak Amir,

Walaupun kita tak mampu nak membalas pengorbanan pejuang2 dulu,tak dapat banyak pun skit jadilahh....

Ini tidak,dibuangnya bulat-bulat!!...

Cuba kalau dia berada dalam situasi sebagaimana pejuang dulu dan generasi baru plak tolak mentah2 apa yg diperjuangkan,agak2 sakit hati dan sedih tak?

amirhamzah64/ 64أمير حمزه said...

Salam Geng Samudera.

Kadang-kadang jasa dan budi kedua ibubapa kita pun terlepas pandang.

zedmagel said...

Bro Amir,

Kebanyakan komentar dari rakan-rakan tidak kena dengan tajuk entry tuan.

Ini petikan dari artikel Teja. Pengorbanan cinta seorang suami. Tapi arif omar dan gengsamudera komen pasal pejuang tanah air.

Saya pernah bertemu seorang lelaki yang begini. Yang setia dengan isteri dan keluarganya. Mungkin banyak lagi lelaki dan suami yang sebegini tapi saya tidak berhadapan dengan mereka. Tetapi lelaki seperti ini memang ada dan wujud di maya ini.

amirhamzah64/ 64أمير حمزه said...

salam bro zedmagel.

Saya cadangkan bro baca sampai habis cerita ini. Jangan baca tajuk dan perenggan 1 sahaja. Semua komen bersesuaian bro.

Betul petikan ini dari artikel Teja. Ianya menceritakan tentang pengorbanan cinta seorang suami. Tapi di akhir cerita saya kaitkan dengan pengorbanan kepada perpaduan dan sebagainya.